Følelsesdagbok

Det er to type dagbøker jeg vil trekke frem her. Den ene brukes til å forberede seg til dagen og holde en positiv inntilling.  Den andre brukes til å bearbeide vanskelige følelser når de virker overveldende. 


Proaktiv dagbok:


Den første måten å skrive dagbok på er for å hjelpe seg selv til å sette en positiv og proaktiv innstilling til den egne mentale helse. Forskning viser at å bruke tid på å finne ting man er takknemlig for har en positiv innvirking på ens mentale helse. Dette er ikke det samme som å fornekte det som er vondt eller reelle problemer, det er ikke det som er hensikten her. Det som ofte skjer når vi føler oss overveldet av problemer eller mentale helseutfordringer er at det tegnes opp ett veldig negativt bilde av situasjonen. I tillegg er mennesker skrudd sammen slik at vi ofte fokuserer mer på det som er negativt enn det som er bra. Dette har gjort at vi har hatt større overlevelsesevne i evolusjonen men fører ikke akkurat til lykke. Derfor vil vi trenge å hjelpe oss selv med å få riktig fokus. 

Bilde av følelsesdagbok

En rutine jeg bruker som er basert på inspill jeg fikk fra en klient, er at jeg starter hver morgen med 20 min meditasjon. Deretter åpner jeg dagboken og svarer fast på 3 spørsmål:


  1. Hvorfor er du glad for at du er i live?
  2. Hvilke utfordringer vil du få i dag? Hvordan skal du møte de?
  3. Hvordan skal du ta vare på deg selv fysisk og psykisk?


For noen som er veldig deprimerte kan spørsmål nr 1 bli ganske utfordrende. Hvis dette stemmer for deg, kan det være greit å vente med å svare på det til situasjonen din har blitt bedre og fokusere mer på spørsmål nr 2 og 3 i mellomtiden. Mot slutten av dagen ser jeg gjennom spørsmålene på nytt og skriver litt om hva jeg har mestret eller hva som gikk bra knyttet til det jeg skrev tidligere på dagen. Fokus bør være på det positive.


Bearbeidende dagbok:


En dagbok der du reflekterer over følelsene dine har flere fordeler. Det er en måte å aktivt jobbe med det som skjer inne i deg. For mange blir intense følelser mer håndterbare når man får det ned på papir. Spesielt hvis du skriver for å gi deg selv støtte, så er det en måte å gi deg selv omsorg på. Du signaliserer til deg selv at følelsene dine er viktig og fortjener å få plass og du får utdypt tankene dine.


En annen fordel er at du kan begynne å oppdage mønstre når du ser tilbake på det du har skrevet over tid. Ofte vil man da se at det er de samme underliggende temaene som går igjen. Dette vil kunne gi deg ny innsikt i hva det er du trenger å jobbe videre med. Mange opplever at det å skrive noe ned på denne måten gir en lettelse når ting er vanskelig, spesielt hvis det ikke er mulig å søke støtte i det øyeblikket.


For mange som sliter mye med tankekjør kan det å sette av tid til å skrive det ned være en måte å få en midlertidig ro. Dette kan være noe å prøve hvis man sliter med tankekjør før man skal legge seg. 


Skrevet av psykolog Erik Mørland

unsplash