Angst

Hva er angst?

Angst er en form for frykt. Det er likevel en vesentlig forskjell mellom angst og vanlig frykt fordi frykt er knyttet til en konkret fare du står ovenfor (for eksempel at du blir angrepet av en tiger). Angst er en frykt for hva som kan skje og angst forekommer oftere uten at man er klar over det. Man kan ha angst uten å være deprimert, men angst er som regel en viktig faktor i depresjoner.


Jeg tilbyr behandling for ulike former for vansker med angst i Oslo sentrum ved Schous plass og online. Ta kontakt i dag for å prøve terapi.

Illustrasjon av angst

Angst kommer i mange ulike former og kan være veldig tydelig i noen situasjoner og vanskeligere å oppdage i andre. Mange kjenner angsten sterkest enten i magen, brystet og halsen. Angst fører til en kroppslig aktivering som gjør at mange også kjenner på anspenthet i musklene, munntørrhet og svette. Mange kjenner på en kroppslig uro og hektisk tankevirksomhet (grubling). Dersom angsten blir altfor intens kan noen oppleve at de blir kvalme og svimle og at de sliter med å være tilstede i øyeblikket. Ettersom angst er så ubehagelig fører det ofte til at man unngår situasjoner som utløser den, noe som igjen kan føre til dårligere livskvalitet og depresjon.


Man kan ha angst for mange ulike situasjoner og objekter avhengig av hvilke opplevelser man har hatt tidligere i livet. Det kan være alt fra fobier mot edderkopper, sosial angst til angst for å uttrykke bestemte følelser.


Hvordan behandles angst?


Psykoterapi kan effektivt behandle ulike problemer med angst. Hva slags teknikker som brukes vil avhenge litt av problemstillingen. Hvis angsten er knyttet til vonde opplevelser i fortiden, vil det ofte være nødvendig å bearbeide dette med psykodynamisk terapi. For andre er det mer passende å bruke kognitiv atferdsterapi, mindfullness og eksponeringsøvelser for å bli kvitt angsten. For mange vil en kombinasjon av disse være nyttig. Jeg tilbyr individuelt tilpasset terapi slik at du får den behandlingen som passer best for din unike situasjon.


Skrevet av psykolog Erik Mørland